Kawa Latte – jak ją przyrządzić

Jesteś smakoszem kawy i pragniesz by delektować się na przykład wyśmienitym latte w domu?  W łatwy sposób możesz je wykonać sama w domu. Nie potrzebujesz do tego ekspresu. Wystarczy kilka sztuczek by rozkoszować się tego typu napojem.

Kawa latte

Kawa latte to bardzo popularny gatunek kawy, który jest w szczególności uwielbiany przez smakoszy jej łagodniejszej wersji. W jej składzie dominuje mleko. Smak uzależniony jest od gatunku kawy, z którego jest przygotowywany napar. Wpływa on zarówno na moc, kwaskowatość, wyrazistość smaku jak i aromat napoju. Miłośnicy łagodnego latte powinni wybrać kawy o słodkawym smaku o niskiej kwasowości. Natomiast dla zwolenników mocniejszych napojów kawowych polecane są te o zdecydowanym i wyrazistym smaku. Serwowana jest w przeźroczystych, dużych szklankach pojemności około 250 ml, miesza za pomocą długiej łyżeczki.

dzbanek do spieniania mleka

Przepis na domową kawę latte

Do przygotowania kawy latte potrzebujemy:

  • Mleko – około pół szklanki
  • Kawę – może być rozpuszczalna lub sypana
  • Dodatki – wedle gustu, mogą to być wiórka kokosowe, mleczna czekolada, kakao, cynamon
  • Spieniacz oraz dzbanek do spieniania mleka (niekoniecznie)

Na początek musimy zagotować wodę. Następnie należy nasypać do dzbanuszka należytą ilość ulubionej kawy i zalać wrzątkiem. Pozostawiamy by kawa się zaparzyła, a w tym czasie podgrzewamy mleko. Następnie spieniamy je za pomocą spieniacza. Bardzo przydatny okazuje się tu dzbanek do spieniania mleka wykonany ze stali nierdzewnej. Posiada on szerokie dno, węższą górę z wysuniętym dzióbkiem, co umożliwia kontrolę strumienia mleka. Jeśli nie posiadamy urządzenia do spieniania mleka oraz dzbanuszka to wystarczy mleko umieścić w szklanej butelce lub słoiku, następnie bardzo intensywnie wstrząsać. Później powstałą piankę przenosimy do wysokiej, przeźroczystej szklanki, w której zamierzamy pić kawę. Następnie powoli przelewamy zaparzoną kawę z dzbanuszka do szklanki, obserwując jak nasz napój nabiera warstw. Na sam koniec pozostaje nam udekorowanie, naszego domowego latte, posypując górę ulubionym dodatkiem. Aby urozmaicić swoje latte można także do szklanki w pierwszej kolejności nalać syropu smakowego lub miodu.

Leave a comment