Alternatywne metody parzenia kawy

Każdy miłośnik naparu z kawowych ziaren wie dokładnie, jaka kawa najlepiej mu smakuje. Nie zmienia to faktu, że te same ziarna kawy zaparzane różnymi sposobami mogą smakować zupełnie inaczej. Przedstawiamy kilka ciekawych alternatywnych metod parzenia kawy, dzięki którym wasza ulubiona kawa może zyskać zupełnie nowy, ciekawszy smak.

Dripper

Dripper to jedna z najpopularniejszych metod parzenia kawy. Jest to bardzo prosty japoński gadżet, który pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze. Zaletami parzenia kawy tą metoda jest duża kontrola nad całym procesem parzenia kawy.

Do zaparzenia kawy za pomocą drippera należy przygotować:

  • zmielone ziarna ulubionej kawy (6-7g kawy na 100 ml wody),
  • filtrowana woda,
  • biały papierowy filtr,
  • dripper.

Ziarna kawy powinny być średnio zmielone http://www.sklepkawa.pl/pl/c/Kawa-Mielona/61, wówczas można z nich wydobyć pełnię smaku i aromatu. Do drippera, należy włożyć filtr, który należy przelać gorąca wodą. Pozwoli to uniknąć specyficznego smaku w filiżance, a także rozgrzeje urządzenie. Następnym krokiem jest wsypanie kawy i zalanie jej niewielką ilością wody. Wówczas kawa jest poddana procesowi preinfuzji, w którym to uwalnia się naturalnie zgromadzony dwutlenek węgla w trakcie spalania ziaren. Po odczekaniu około 30 sekund można powoli wlewać wodę i zaparzać naszą kawę. Warto pamiętać by proces ten następował etapami tak, by woda przechodziła przez zgormadzone ziarna, a nie spływała po bokach filtra.

dripper, kawa

Kawa parzona na zimno

Kolejną ciekawą metodą tworzenia kawowego wywaru jest cold brew, czyli parzenie kawy na zimno. Nie można mylić tej metody z popularną kawą mrożoną, ponieważ cold brew jest zupełnie inną metodą uzyskania ciekawej kawy na zimno .

Do jej przygotowania należy przygotować:

  • zmieloną kawę (5g kawy na 100 ml wody),
  • zmrożoną wodę.

Do przygotowania tego typu kawy również można użyć wspomnianego wcześniej drippera. Najpierw jednak należy zalać przygotowaną kawę lodowatą wodą i odstawić ją do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie należy włożyć papierowy filtr do drippera, przelać go zimną woda i wlać przygotowaną wcześniej kawę. Po przefiltrowaniu kawa nadaje się do picia. Jest to doskonałe orzeźwienie na chłodniejsze dni.

Leave a comment