Idealne gatunki ziaren dla wybranych kaw

Każda mieszanka ziaren kawy ma swój charakterystyczny smak, aromat i barwę. Dobór odpowiednich ziaren jest niezwykle istotny by otrzymać pełnie smaku swojej ulubionej kawy. Poniżej przedstawiamy doskonałe ziarna doskonale pasujące do 3 najchętniej pijanych kaw.

latteLatte Macchiato

To bardzo popularny rodzaj kawy. Zyskał bardzo na popularności dzięki swoim charakterystycznym 3 warstwom. Kawa ta bardzo chętnie pijana jest z różnymi syropami smakowymi, ale także jest bardzo popularna w wersji klasycznej.

Najlepszymi ziarnami pasującymi do mlecznych kaw, do jakich należy latte macchiato, jest specjalna mieszanka ziaren Robusta (60%) i Arabica (40%).

Szczególnie polecaną kawą jest tutaj Lavazza crema e aromahttp://www.sklepkawa.pl/pl/p/Lavazza-Crema-e-Aroma-Espresso-Blue-1-kg/172

espressoEspresso

Żadna kawa nie pobudza tak do działania jak świetnej jakości espresso. Przygotowując tego rodzaju kawę należy zwrócić uwagę na intensywny aromat i wysoki poziom kofeiny w ziarnach kawy. Espresso jest to bardzo mocna esencja kawowa, której celem jest przede wszystkim szybkie pobudzenie.

Ziarna do doskonałego espresso muszą mieć intensywny aromat i posiadać wysoką zawartość kofeiny. W tym przypadku świetnie sprawdzają się silnie wypalane środkowoamerykańskie ziarna Arabica (20%) oraz azjatyckie ziarna Robusta (80%).

Do przygotowania prawdziwej włoskiego espresso nadaję się kawa Lavazza crema e gusto fortehttp://www.sklepkawa.pl/pl_PL/p/Lavazza-Crema-e-Gusto-Forte-1-kg/48

Kawa typu „Crema”latte art

W wielu restauracjach często możemy dostać kawę z ciekawym rysunkiem na mlecznej piance. Takie kawy wykonuje się zawsze na bazie espresso. By rysunek wyszedł niezwykle istotna jest crema – czyli kawowa pianka.

Do kaw typu „Crema” świetnie nadają się kawy o intensywnym aromacie. W tym przypadku świetnie sprawdzi się mieszanka ziaren Arabica i Robusta zmieszanych w proporcjach 7 do 3.

Polecamy Lavazza caffe cremahttp://www.sklepkawa.pl/pl/p/Lavazza-Classico-Caffe-Crema-1-kg/36

Leave a comment